Innovationshøjskole – realistisk eller en vittighed?

Af Lotte Bliddal, excentriker og idealist forklædt som advokat, Jasminallé 6, Videbæk.

Nedenstående er et læserbrev sendt til Ringkøbing-Skjern Dagblad lørdag den 6. marts 2010:

Det startede egentlig som en joke på Facebook torsdag aften: Initiativtager til Innovationshøjskolen i Danmark, Rune Gregers Meyer, efterlyste en ejendom til sit projekt, og jeg blandede mig i diskussionen og i løbet af ganske kort tid lå Innovationshøjskolen selvfølgelig i Ringkøbing-Skjern Kommune :-).

Jeg bad Rune om at sende mig mere materiale om Innovationshøjskolen og jeg fik tilsendt et fyldestgørende projektmateriale. Efter at have studeret dette, kan det konstateres at trin 1 er at finde en bygning, hvorfra Innovationshøjskolen kan drives.

Spørgsmålet er altså, om der i vor kommune findes et sted, som giver mulighed for på sigt at indeholde 100 elevværelser, forstander- og lærerbolig, kostforplejnings- og opholdsarealer, undervisningslokaler samtidigt med at stedet udgør en geografisk og bygningsmæssig enhed og også opfylder kravet om, at dette sted skal være tæt på alfarvej, så har vi en potentiel og unik mulighed for at få en institution, som adskiller sig fra andre undervisningsinstitutioner. En højskole begrænser sig som bekendt ikke til en bestemt aldersgruppe, faggruppe, uddannelsesinstitution eller region.

Jeg bilder mig allerede ind, at der kan være mange muligheder for vor kommune i projektet. Derudover kan der være mange muligheder for Innovationshøjskolen med en placering i Vestjylland – herude vil højskoleeleverne helt sikkert komme væk fra deres vante rammer og traditionelle roller. Vort område giver mulighed for fordybelse og refleksion – der kan jo ikke ligefrem siges at være vildt mange fristende forstyrrelser, som vi kender disse fra storbyerne. Højskoledeltagerne får større mulighed for at interagere med hinanden og forhåbentlig også med det lokale erhvervsliv. Mulighederne for vor kommune er, at vi via Innovationshøjskolen får skabt nye virksomheder, arbejdspladser og vi får sat Vestjylland på landkortet. Dertil kommer de økonomiske muligheder i form af EU-støtte til udkantsområder m.m.

Egentlig blev jeg i løbet af natten til fredag så begejstret for ideen, at jeg tillod mig at kontakte Rune telefonisk allerede fredag eftermiddag for at høre, om det overhovedet var realistisk at fortsætte med tankerækken. Samtidigt tillod jeg mig også på Facebook at efterlyse politikere, erhvervsfolk og journalister fra Dagbladet for at høre, om der kunne være interesse i et sådant projekt. Jeg har allerede fået flere tilbagemeldinger, og det er jeg taknemmelig for. Dette læserbrev skal derfor ses i lyset af, at ideen og tankerne skal ud til så mange af jer som muligt.

Tilbage til min samtale med Rune. Han fortalte, at Frederikssund Kommune har vist interesse for projektet, men at der er problemer med at finde en relevant ejendom, hvorfor intet er afgjort endnu. Rune gav endda udtryk for, at Vestjylland på ingen måde skræmmer ham bort – hans hustru pendler allerede fra Djævleøen til Århus i dag.

Hvad med at vi lavede et stunt a la Brøndbys daværende borgmester, som i sin tid solgte Team Danmark en erhvervsgrund for 1 kr., og på den måde fik Brøndby ”Idrættens Hus” og i løbet af ganske kort tid lå magtcentrum for dansk eliteidræt i dette område? Jeg siger jer, at Vestjylland på sigt kunne gå hen og blive centrum for innovation i Danmark 🙂  Derfor: Har vi ikke en bygning i kommunen som kan finde anvendelse til formålet? Er der f.eks. muligheder i 1 af de rådhuse, som har huset Borgerservice, og som lukker i Hvide Sande, Tarm og Videbæk?

Hvis vi har en matrikel og mulighed for at gøre noget, så har Rune Gregers Meyer tilbudt at komme til vor kommune og fortælle om projektet. Hvad tænker I derude, lokalpolitikere, regions-politikere, erhvervsdrivende og andre interesserede? Hvis I ønsker mere information, så skriv til mig på fam.bliddal@privat.dk – jeg vil så sende jer mere materiale. I kan også besøge min blog på www.lotte-bliddal.dk, hvor jeg har uploadet projektmaterialet. Vi skal dog handle HURTIGT – tiden er ikke på vor side, men lyder dette projekt ikke nærmest som om, at den berømte appelsin – kombineret med vestjysk flid, målrettethed og handlekraft – kunne dale ned i vores turban?

Bemærkninger og ideer skal være velkomne her på siden 🙂

Mere information om projektet kan hentes her: Kort introduktion til Innovationshøjskolen (4. marts 2010) og her: Større notat om Innovationshøjskolen (4.marts 2010)

Kærlig hilsen

Lotte

2 thoughts on “Innovationshøjskole – realistisk eller en vittighed?

 1. Jeg har allerede fået tilbagemeldinger fra flinke politikere og erhvervsfolk. Indtil videre er der foreslået følgende bygninger:

  1. Borris Landbrugsskole (togstation)
  2. Carreer Campus (mail er sendt dertil)
  3. Plejehjemmene i Ringkøbing (tog og busstation)
  4. Hospitalsmatriklen i Tarm (tog og busstation)
  5. Rådhuset i Videbæk (busstation, tæt på motorvej og Herning)
  6. Rådhuset i Tarm (tog og busstation)
  7. Rådhuset i Hvide Sande (busstation)
  8. Byskolen i Skjern (tog og busstation)
  9. Det kommende Innovationscenter i Skjern
  10. Nr. Vium skole ved Arla Foods i gamle Videbæk (Arlas udviklingscenter ligger lige ved siden af Nr. Vium skole og mon ikke vi erhvervsdrivende og andre i Videbæk by kunne involvere os ved at lege chauffører de 5 km, hvis foredragsholdere m.m. ender i Videbæk????)

  Denne liste vil løbende blive opdateret med nye forslag. F.eks. er der kommet forslag om, at der tages kontakt til følgende:

  1. Ringkøbing-Skjern Uddannelsescenter (dette er sat i værk af personen, som kom med forslaget)
  2. Carreer Campus

  Allerede nu vil jeg gerne takke for alle de tilbagemeldinger, som projektet har fået. Jeg synes kun selv, at ideen bliver bedre og bedre. Vi skal simpelt hen komme med et tilbud, som initiativtager Rune Gregers Meyers ikke kan sige nej til 🙂

  Smid endeligt dine kommentarer på denne side, så vi har et sted, hvor vi kan finde informationer fremadrettet.

  Kærlig hilsen
  Lotte

 2. Forhandlingerne om en Innovationshøjskole er der fortsat, og det ser faktisk ud til, at projektet kan gå hen og blive en realitet.

  Totalt dejligt med dygtige folk i kommunen, som GØR noget.

  Spændende….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fatal error: Uncaught ValueError: Unknown format specifier "C" in /customers/9/c/4/lotte-bliddal.dk/httpd.www/wp-includes/comment-template.php:2845 Stack trace: #0 /customers/9/c/4/lotte-bliddal.dk/httpd.www/wp-includes/comment-template.php(2845): sprintf('