MUS 2011 – hvor er det lærerigt

Igen i år er der blevet afholdt medarbejderudviklingssamtaler. Igen i år har alle medarbejdere fået en lille bog, og denne gang var det ”Gaven” af Spencer Johnson.

Det er tankevækkende, hvordan mine medarbejdere suger til sig, og der lyder ikke kritiske røster (eller også hører jeg dem bare ikke…) længere. I år læste de både den pågældende bog, fik taget en profiltest over internettet og udfyldte et forbedringsskema inden vor sædvanlige og afhængighedskabende spadseretur i naturen.

Her sidder jeg netop nu i Sverige og har fået samlet alle de ideer sammen, som er kommet frem på alle MUS-spadsereturene. Jeg har fået udarbejdet et skema med alle ideer og hold da lige op, hvor jeg både nyder og glæder mig over at have engagerede medarbejdere, som har mod på at kaste sig ind i kampen om at være med til at skabe noget og hele tiden forbedre sig selv, hinanden og vor virksomhed.

Fra første gang hvor vi holdt medarbejderudviklingssamtaler tilbage i 2006 og indtil nu, er MUS gået fra noget, som var angstprovokerende og en smule grænseoverskridende til noget, som vi ser frem til, og som er både hyggeligt og reflekterende. Det er for mit eget vedkommende blevet til en fascination af, hvordan vi alle vitterligt er forskellige, arbejder på forskellige måder, vægter ting forskelligt, oplever ting forskelligt og motiveres af forskellige ting. Men også til en konstatering af at vi i bund og grund alle ønsker det samme: At service vore kunder på bedste vis, at være de bedste udgaver af os selv og at være med til at skabe noget, som er større end os selv. Også selv om – og på trods af – at der ikke findes de helt rigtige svar, den helt rigtige måde at gøre tingene på eller det helt perfekte produkt eller den helt perfekte ydelse.

Vi har lært at sætte pris på selve processen og på vore eksperimenter. Disse ting er LIVET. Det er troen på, at vi nu gør noget, som giver os et nyt resultat. Og virker det ikke efter hensigten, så må vi ændre det. Ingen dør af at gøre et forsøg. Til gengæld bliver vi klogere.

Må jeg stjæle din ”opskrift”?

Hvis du vil vide mere om, hvad det er, vi har været igennem denne gang, så læs med her og lad dig endeligt inspirere – stjæl blot med arme og ben:

 1. Alle medarbejdere fik bogen ”Gaven” af Spencer Johnson (bogen kan købes flere steder – se f.eks. her)
 2. Alle fik et ”Forbedringsskema”, som du kan downloade Blankt forbedringsskema til MUS
 3. Inden MUS-samtalen skulle medarbejderne tage en enneagramtest og melde tilbage med resultatet af testen med henblik på konstatering af medarbejderens nuværende profiltype. Testen kan tages her. Et A 3 skema er sat op i kopirummet, hvor alle medarbejderes navne er anført. Ved siden af oversigten hænger en plastiklomme med ord om de 9 forskellige typer. Link til testen er her
 4. Gåtur i naturen af en varighed fra 1 til 2 timer alt efter behov og med en snak om følgende:
  1. hvad medarbejderen har fået ud af at læse bogen, Gaven af Spencer Johnson
  2. hvordan medarbejderen oplevede resultatet af enneagramtesten, herunder hvordan stærke og svage siden kan udnyttes endnu bedre
  3. drøftelse af forbedringsskemaet og medarbejdernes syn på virksomheden og de 4 overskrifter
 5. Udarbejdelse af et skema indeholdende alle medarbejdernes forslag til forbedringer (skemaet vil blive hængt op i kopirummet)
 6. Udvælgelse af fokuspunkter med målsætninger skal sættes op på en ”lean-tavle”, så vi fremadrettet kan følge udviklingen af forbedringsprojekterne, og så alle har mulighed for at gå et sted hen og blive mindet om, hvor vi er, og hvad vi har gang i 🙂

Hvad handler GAVEN om?

En af mine advokatkollegaer har bedt mig om at komme med et mindre referat af bogen ”Gaven”.  Here goes:

GAVEN er en letlæst lille bog, som tager ca. 1 time at læse. Det er en fabel, som handler om en livet. Man følger en lille dreng, som bliver ældre og til sidst gammel. Undervejs præsenteres vi for universelle sandheder. De bedste bøger er i min verden meget ofte dem, som fortæller mig ting, som jeg dybest set godt ved i forvejen. Gaven er en sådan bog.

De universelle sandheder omtalt i bogen er: Det gælder om at LEVE i nuet. Er man i tankerne i fortiden og får det skidt med sig selv, så handler det om at LÆRE af fortiden. Når det sker, så får man det bedre med sig selv, for så ved man, hvordan man skal agere næste gang, man kommer i en tilsvarende situation. Ønsker man sig en bedre fremtid end den nutid, som man netop nu befinder sig i, så handler det om at PLANLÆGGE. Jeg kan lave en plan i nuet og følge den i nuet, og så opnår jeg tryghed og ro i tillid til, at min fremtid er ved at blive skabt. Hvis jeg krydrer de 3 ting med et FORMÅL, så har jeg en retning, og så gør det alt nemmere, når jeg i nuet skal tage stilling til, hvad der er RIGTIGT, og hvad der er VIGTIGT.

Hvorfor leger I med profilanalyser?

Efter opfordring fra en direktør i Vestjysk Bank valgte vi at forsøge os med enneagramtesten for at finde ud af, hvilke typer vi hver især tilhører. Overblikket kan være med til at hjælpe en ny medarbejder med at navigere nogenlunde i en ny og uvant situation, og så kan den hjælpe os andre med at forstå hinandens reaktionsmønstre. F.eks. har jeg lært, at når nogle af mine medarbejdere møder op til et Stå-møde med korslagte arme, hvor vi skal drøfte 6 udviklingsprojekter, så er det ikke fordi, at de synes, at jeg er den største galning i hele verden, men fordi at de ønsker at beskytte sig selv og deres hjerner, som er totalt detaljefikserede og derfor ikke kan rumme hele 6 udviklingsprojekter…

Dertil kommer det personlighedsudviklende i at genkende sig selv i nogle humoristiske sætninger, som resulterer i, at man lige stopper op, inden man kører videre på automatpiloten. Og hvis man ikke stopper op af sig selv, så ved ens kollega godt, hvad det er, der sker 😉

Nå ja, så er det jo også blot et eksempel på, at vi er åbne og godt tør afprøve nye måder at få nye vinkler på os selv og hinanden på. Altså endnu et værktøj og endnu et emne, som vi kan forholde os til og tale med om i andre sammenhænge. En ting er i hvert fald sikkert: Et testresultat bliver aldrig bedre end de personer, som tolker på det og anvender det.

God fornøjelse med MUS hos dig i din virksomhed 🙂

Glade overskudsagtige hilsner fra

Lotte

3 thoughts on “MUS 2011 – hvor er det lærerigt

 1. Hej Lotte, super inspirerende læsning og fedt at høre om en MUS samtale der ikke blot bliver holdt fordi “man skal”. Kan se at bloggen har været lidt stille så hermed en opfordring, del gerne mere info – det virker til du har fornuftige ting at skrive så mere af det tak 😉

  Mvh
  Bjarke

 2. Kære Bjarke

  Tusind tak for din hilsen som gør mig rigtig glad. Du har ret – jeg bør skrive noget mere på denne blog. For der er da sket en del siden sidst, jeg fik taget mig sammen til at berette om vore projekter.

  Velkommen til og fedt med billedet af dig :-))))

  Kærlig hilsen
  Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fatal error: Uncaught ValueError: Unknown format specifier "C" in /customers/9/c/4/lotte-bliddal.dk/httpd.www/wp-includes/comment-template.php:2845 Stack trace: #0 /customers/9/c/4/lotte-bliddal.dk/httpd.www/wp-includes/comment-template.php(2845): sprintf('