Efteruddannelse – når pligt bliver til lyst (klumme)

Som advokat har man pligt til at efteruddanne sig som en betingelse for at bevare retten til at praktisere som advokat, og det betyder, at man skal have 54 timers efteruddannelse over en tre årig periode.

Min treårige periode udløber pr. 31.12.2022, så jeg har haft travlt det seneste halve år, fordi jeg skal i mål med mine timer, inden fristen herfor udløber. Det sidste år har ellers været et af de vildeste, initiativ-rigeste og mest mærkelige år i mit arbejdsliv med en halvering af ejerkredsen i advokathuset, beslutning om nyt firmanavn, nyt logo, afsked med gamle medarbejdere og ansættelse af nye, fordeling af ansvarsområder, involvering af alle på et højere plan end tidligere, medbestemmelse, etablering af nye måder at arbejde på, skabelse af en ny visuel identitet herunder frembringelse af individuelle præsentationsfilm af husets medarbejdere, ny hjemmeside og meget mere. Lad mig sige det på den måde: Der har ikke været tid til at strikke.

Efter flere overvejelser faldt mit endelige valg på en decideret efteruddannelse som bestyrelsesleder, også kaldet ”ChairpersonTM”. Advokatsamfundet har godkendt uddannelsen med hele 48 efteruddannelsespoint. Jeg tænkte, at jeg med denne uddannelse kunne slå flere fluer med et smæk: Få en ledelsesuddannelse til gavn for mine medarbejdere i eget advokathus, mig selv, advokathuset som helhed samt de bestyrelser, jeg arbejder i på nuværende tidspunkt samt naturligvis de afgørende efteruddannelsespoint. Det handlede også om at få strategiske værktøjer til udvikling af mine medarbejdere, mig selv og virksomheden med det mål at få en evaluering af mit eget ledelsesmæssige beredskab og rettet mit fokus på den ene færdighed, som kan få den største betydning for advokathusets fremtid. Til allersidst handlede det om at få skabt en klar og tydelig bestyrelsesleder-identitet. Mit håb var, at en bivirkning af alle disse ting kunne være med til at skabe den afgørende struktur på det overordnede niveau og give mig ro i lederrollen, uanset hvor denne ledelse må finde sted henne.

Ha ha – hvis jeg havde troet, at denne efteruddannelse ville være ”a walk in the park” grundet mine mere end 20 års erfaringer med bestyrelsesarbejde, så fik jeg mig en pæn overraskelse. Der blev på uddannelsen stillet krav til forberedelse, aflevering af opgaver, involvering, anvendelse af egne ressourcer samt refleksion over eget ledelsesberedskab og evner inden for forståelse, træning og håndtering af bestyrelsesledelse. Efter tre gange to dages uddannelsesophold i Middelfart afslutter jeg min uddannelse med en skriftlig og mundtlig eksamen den 28. november 2022.

Forløbet har for mig været som at få et nyt sprog, og jeg har brugt mere end 150 timer på den forskningsbaserede uddannelse. Jeg har været totalt opslugt og nørdet i vildskab, og så har jeg fået den voldsomme erkendelse, at jeg i mange år har været komplet ubevidst inkompetent i relation til min håndtering af bestyrelsesarbejde. For hold nu op hvor er der et stort og uudnyttet potentiale derude i virksomhederne, hvis alle vi bestyrelsesmedlemmer og virksomhedernes ejere tager ansvaret på os og tør bruge vore personligheder, kompetencer og ressourcer på at skabe gode relationer til hinanden med det mål at arbejde sammen om at skabe forretningsmæssige resultater, uanset om der er tale om økonomiske, menneskelige eller strategiske/forretningsmæssige værdiskabelser.

Med denne uddannelse har jeg 100 % erkendt, at evnen til at skabe gode relationer på kryds og tværs af og i bestyrelsen er den altafgørende forudsætning for, at tingene kommer til at gå op i en højere enhed, og vi alle lykkes, når der skal arbejdes på forretningsudvikling og bestyrelsens selvstændige skabelse af værdi for de virksomheder, vi arbejder i.

Nu sidder du måske og funderer over, hvorfor jeg skriver en klumme om bestyrelsesarbejde og efteruddannelse. Det er fordi, det optager mig, og fordi den sværeste gruppe at udvikle er den, som du selv er en del af. Sidstnævnte er vitterligt sandt. Heldigvis kan man blive bevidst om det, og så er der muligheder for at gøre noget. Alt starter med en selv. For mit vedkommende var det denne uddannelse, som gjorde den store forandringsmæssige forskel for mig og mit syn på ledelse, og hvorfor ikke dele den viden med dig? Der er håb derude. I mit tilfælde blev en sur pligt til lyst, og jeg kan kun anbefale en sådan rejse – hvem ved, hvor vi er om et år, hvis vi bare gør noget?

(Bragt i Dagbladet Ringkøbing-Skjern lørdag den 12. november 2022)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait