STRIK, SOCIALE MEDIER OG DEN SKÆVE VERDENS PRIORITERING (Klumme)

Forleden dag blev jeg, sammen med 14.000 andre strikkeentusiaster, begejstret over den årlige “Mystery Knit Along” af den berømte strikkedesigner Stephen West. Men inden for få dage blev denne verden af garn og farver forvandlet til en storm af kontroverser og krænkelser.

Det design, som mange af os elskede, blev pludseligt kritiseret af nogle for at ligne et hagekors. Stephen West, som i den grad oplevede sig presset af kritikken, skabte hastigt et alternativt design. Men som med så meget i dagens digitale verden, eskalerede kontroversen. Stephen blev udsat for en voldsom mængde kritik, hvilket ledte ham til helt at fjerne det oprindelige design. Dette resulterede i en flodbølge af forvirring, frustration og skuffelse blandt strikkere verden over.

Midt i denne malstrøm af følelser, bemærkede jeg et Facebook-opslag fra en anden deltager, som skrev: “Jeg prøver at være fuldstændig cool… men pludselig er farverne forkerte, jeg laver tonsvis af fejl og åååhhh… altså…” Disse ord gav genlyd i mig og mange andre. Hvorfor skal en enkel persons fortolkning ændre vores egen opfattelse og nydelse af et kreativt projekt? Min første reaktion på denne besked var følgende: “Det er sandt, hvad du skriver, at fordi en krænket person kan se noget, vi andre ikke kan se, så skal verden indrettes efter vedkommende. Virkeligt mærkeligt, at vi andre så kan gå rundt og føle os forkerte, når Stephen West lægger sig fladt ned og frasiger sig sit eget design. Hvad bliver det næste? Gad vide om den person, som har oplevet sig krænket oplever hele situationen som en sejr, eller om vedkommende føler dårlig samvittighed over det, som er sat i gang? Sådanne sager er årsagen til, at sociale medier kan være en dårlig ting. De fornuftige holder mund og tror, at de fejler noget, fordi de ikke kan se problemet, mens de krænkede vinder kultstatus ved at spille ofre og af en mærkværdig grund kan man i disse tider opnå status og følgere ved at spille offer. P.S. Jeg har valgt at tage mit eget ejerskab til den oprindelige opskrift, og så vil jeg med det sjal kunne fortælle underholdende historier om krænkelser, censur, fantasier, politisk korrekthed og hvilken indflydelse påstande kan have på andre mennesker. Gør det samme! Strik som politisk våben. Det er set før ❤❤❤”

Perspektivet har efter nogle dages refleksion ændret sig. Hvis jeg zoomer væk fra vort interne strikkedrama og træder et skridt tilbage og betragter det større billede, så befandt vor strikkedrama sig i selvsamme weekend, hvor Israel oplevede det mest dødelige terrorangreb i sin historie. Over 250 unge mennesker blev brutalt myrdet og mange unge taget som gidsler af Hamas. Og hvad fangede min egen opmærksomhed? En kontrovers omkring et strikdesign!!!

Vi lever i en verden, hvor sociale mediers larm ofte overdøver de virkelige tragedier. Hvor opfattelser formes og forandres med lynets hast. Hvor et design, skabt i kærlighed og fællesskab, kan blive et centralt diskussionsemne, mens en reel tragedie sker i skyggen.

Jeg står nu her, usikker på om jeg skal fortsætte med mit strikkeprojekt eller ej. Ikke fordi jeg er i tvivl om designet, men fordi jeg reflekterer over den mærkelige verden, vi befinder os i. En verden hvor strik og sociale medier kan kollidere med tragiske begivenheder, og endda efterlade os alle i forvirring om, hvad der virkelig betyder noget. Intet i denne verden er kun sort eller hvidt. Der er masser af nuancer på alting.

(Denne klumme er sendt til Dagbladet Ringkøbing-Skjern fredag den den 13. oktober 2023)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait