Corona-isolation og kreative sysler (klumme)

Hjemme i vor husstand er der sket mange ting i nu lidt over det år, hvor vi har været ramt af corona og isolation. Jeg har strikket i vildskab frem til julen 2020, hvor jeg kastede min kærlighed på Wim Hof Metoden og hans ideer om iskolde bade, vejrhold (altså perioder hvor man ikke trækker vejret) og strækøvelser/yoga. Indrømmet. Både min ægtefælle og jeg er blevet afhængige, og hver eneste morgen laver vi 40 vejrtrækningsøvelser, hvorefter vi holder vejret. Vi ligger mellem 2 og 4 minutter, hvor vi ikke trækker vejret, og når vi får trang til at hive luft ind, gør vi det, og så kører vi en runde mere. Og så en mere. Minimum 3 runder og af og til op til 10 runder. Det er fantastisk. Derefter sidder vi ude på vor nybyggede Wim Hof terrasse i vor mælkenedkølingstank med koldt vand i mindst 2 minutter hver og skuer ud over haven. Det er vitterligt livsbekræftende. Det er sikkert vanskeligt at forestille sig. Indtil man prøver det.

Det sidst nye, som optager os, er at gøre vor have vild med vilje i forsøget på at tiltrække sommerfugle, bier og insekter. Min ægtefælle har bygget 4 farverige insekthoteller til vilde bier, vi har lavet flere større kvastbunker i vor ”skov”, og yngste søn og jeg har lavet et vandhul bagerst i haven i håb om at tiltrække insekter, sommerfugle, bier og pindsvin. Vi har købt en 90 liter murerbalje, som sønnike ihærdigt fik gravet et hul til. Så lavede han en trappe til de pindsvin, som vi håber på vil kigge forbi, så de ikke drukner, hvis de skulle være så uheldige og falde i vandet. Dernæst blev der opsamlet regnvand til murerbaljen og indkøbt hjemmehørende danske planter. En venlig kvinde ved navn Rose fra Spjald gav os et stykke af sin sumpplante ved navn engkabbeleje, og den vokser nu smukt fra vort vandhul.

Hvis du ikke allerede ved det, så har vor kommune meldt sig til Miljøministeriets konkurrence om at blive Danmarks vildeste kommune. Det er et spændende projekt, og vi har besluttet os for, at vi på vor matrikel vil gøre, hvad vi kan for at bidrage til, at Naturens Rige vinder den titel. Vi har været hos planteskoler i området for at købe danske hjemmehørende blomster og buske. Vi har også fået planter fra min søster og fra min ægtefælles fætter. Sidstnævnte går totalt amok i Vild med Vilje på Amager, og det er altid interessant at være sammen med mennesker, som tror på en sag. Man bliver inspireret, og lige pludselig er man selv i gang med noget, som man slet ikke havde forestillet sig ville eller kunne ske.

Vi har derfor nu også valgt at inddrage 40 % af vor græsplæne til Vild med Vilje-projektet.  I de områder skal græsset bare gro, hvorefter vi ad to omgange i juni og august vil fjerne græsset med en le og samle græsset samme for at udpine jorden. Derefter bliver det interessant at iagttage, hvad der kommer op af jorden af hjemmehørende arter, som vil trives på mager jord. Min ægtefælle vil til at bygge fuglekasser, og jeg skal have plantet vore nybyggede plantekasser til med sommerblomster, så vi kan få sommerfugle på besøg. Endvidere skal jeg have planlagt den sti, som skal gå igennem de 40 % vilde naturzoner, så vi kan iagttage hvad der sker i det høje græs rundt omkring i haven, når jeg har kastet frø i plænen de steder, hvor jeg forinden vil fjerne dødt mos.

Lyder det kompliceret? Det er det faktisk ikke. Prøv at kigge på følgende Facebook-grupper:  ”Naturens Rige: Vores vilde Vestjylland”, ”Sommerfuglehaver.dk”, ”Vild med Vilje” eller ”De Vilde Haver”. Her er masser af inspiration, og man kan tage et lille projekt ad gange. Den eneste fare er, at det hurtigt bliver til et nyt lille projekt. Alt sammen til gavn for sommerfuglene, bierne og de nuttede pindsvin. 

God fornøjelse – vi vil vinde den pris, hvis vi alle gennemfører bare et lille projekt på egen matrikel. Mange bække små gør en stor å.

—–

Bragt i Dagbladet Ringkøbing-Skjern lørdag den 15. maj 2021

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait